Author Topic: FSX-Windows XP-Windows 8.1  (Read 10071 times)

Offline Kasza Géza

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
FSX-Windows XP-Windows 8.1
« on: April 11, 2014, 15:22:18 PM »
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném megtudni, hogy az FSX működik-e gond nélkül Windows 8.1 alatt.

Offline ghrasko

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: FSX-Windows XP-Windows 8.1
« Reply #1 on: June 07, 2015, 18:01:46 PM »
FSX ÉS WINDOWS 8.1

Az FSX sajnálatos módon instabil Windows 8 környezetben. Aki nem teheti meg, hogy továbbra is Windows 7-et használjon, annak be kell vetnie bizonyos trükköket, hogy használni tudja a szimuátort. Még én is csak a tesztek közepén tartok, de megosztanám a tapasztalataimat. A magyarázatokhoz képek is tartoznak.

Véletlenszerű elszállásők

Az FSX nem igazán kompatibilis a Windows 8 operációs rendszerrel. Viszont A Win 8.1 elég jól tud visszafele kompatibilis lenni, ha beállítjuk az adott programra a kívánt emulációt. Az FSX könyvtárban jobb egérgombbal kattanjunk az fsx.exe programra és válasszuk a Properties (Tulajdonságok) menüpontot. A megjelenő ablakban a Compatibility fülön lehet kérni, hogy a rendszer tesztelje le, hogy milyen kompatibilitási beállítást ajánl (Run compatibility troubleshooter). "Windows Vista (Service Pack 2)" fog ajánlani. Ezt állítsuk be az ablak közepén levő kompatibilitási ablakba és ne felejtsük a pipát is betenni, hogy használja is a beállítást. Ezen kívül alul állítsuk be, hogy a program adminisztrátor jogosultsággal fusson.

Az elszállások zöme a Windows Event Viewer log szerint az UIAutomationCore.dll kódhoz kapcsolódik. Ez egy ismert probléma és a kompatibilitással kapcsolatos. Ez a DLL a felhasználói interfész programozásában játszik szerepet. A legjobb megoldás, ha letöltjük a DLL Vista vverzióját és betesszük az FSX gyökér könyvtárába. A DLL megfelelő verziója innen tölthető le: http://dll2u.com/dll/UIAutomationCore.dll/6668/. Mellékelek egy képet a DLL fájl tulajdonság lapjáról is.

Lefagyó Joystick / Yoke

Másik jelenség, hogy használat közben egyszercsak elkezd nem reagálni a rendszer a yoke/joystick műveletekre. Ez valószínűleg a Windows 8.1 áramtakarékossági (power management) beálltásának következménye. A Win 8.1 az USB portokat egy idő után alvó állapotba helyezi, ha nem észlel rajta műveleteket. Bizonyos eszközök még nem kommunikálnak megfelelően, ezért a rendszer a portot egy idő után kikapcsolhatja. Ha meghajtó frissítés nem segít, akkor ezt a takarékossági módot kell kikapcsolni. USB port szinten ezt csak bonyolult módon a registryben lehet megtenni. Most találtam egy tisztábbnak tűnő módszert, de még nem teszteltem. Ez kikapcsolja minden USB porton ezt a takarékos üzmmódot. Hogy jobban kontrollálhassam az áram fogyasztást, ezért létrehoztam a Control Panel /Power Options oldalon egy új energiatakarékossági sémát Flight Simulator néven és ezen tiltottam le az USB portok kikapcsolását. Képet mellékelek. Akit érdekel a dolog technikai háttere, annak itt van az MS infó oldal: https://support.microsoft.com/en-us/kb/2900614/en-us. Ennek alapján megpróbálhatja egyedileg is letiltani az energiatakarékossági beállítást.

Most végeztem egy hoszabb tesztrepülést, és a fentebbi beállítások ellenére egyszer csak elkezdett röviden bolondozni a Yoke, aztán megszűnt működni.

Folyt. köv...

Offline ghrasko

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: FSX-Windows XP-Windows 8.1
« Reply #2 on: June 07, 2015, 18:10:49 PM »
Itt tárgyalok egy kollégával ezekről a problémákról - ha valaki tud angolul:
https://uchisworld.wordpress.com/2015/05/24/exploring-a-dark-forest/

Gábor

Offline ghrasko

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
Re: FSX-Windows XP-Windows 8.1
« Reply #3 on: June 11, 2015, 08:13:28 AM »
FSX WINDOWS 8.1-EN - A LEFAGYÓ KORMÁNY/JOYSTICK

Pár napja írtam már a témáról, hogy a Windows 8.1 a régebbi oprendszereknél erőszakosabb energiatakarékos módszerei az USB portok leállítását okozhatják erre nem felkészült kiegészítők esetén. Úgy tűnik, hogy az én CH FlightSim Yoke-om sincs felkészülve arra, hogy amikor a Windows megkérdi hogy aktív-e, visszaválaszoljon, hogy IGEN. Emiatt aztán az oprendszer egyszercsak alvó állapotba teszi az USB portot. Legalábbis egyelőre azt gondolom (remélem), hogy ez okozza a problémát, ami miatt tegnap is meg kellett szakítanom egy repülést a gép irányíthatatlanná válása miatt.

Múltkor adtam egy megoldási javalsatot erre és jeleztem, hogy igazából egy registry buherálást javasolnak az USB leállítás letiltására. Ezt eddig még nem tettem meg, mert kicsit bonyolultabb volt. Most beállítottam és dokumentáltam is. Biztos, hogy ez előttem már többeknek segített - én is majd tesztelem. Íme a leírás a fotóhoz (elnézést az angol megnevezésekért, nekem angol Windowsom van):

  • Meg kell tudnunk, hogy mi a kormányunk, joystickünk, vagy más kiegészítőnk azonosítója, hogy majd megtaláljuk a megfelelő Registry bejegyzést.
  • Nyissuk meg a Device Manager-t a Control Panel-ben.
  • Itt a "Human Interface Devices" (HID) vagy az "Univeral Serial Bus controllers" (USB) részben próbáljuk meg megtalálni az eszközt. Segít, ha közben ki-be csatoljuk az eszközt, mert akkor látjuk, hogy melyik sor tűnik el és jelenik meg megint. Nekem a "HID-compliant game controller" volt a megfelelő elem.
  • Jobb click rajta, Properties, Details fül.
  • Itt a Properties lenyíló ablakban válasszuk ki a "Device instance path" elemet. Ekkor a lenti listában megjelenik az azonosító: "HID\VID_...&PID_..." (lásd a képet). Ezt jegyezd fel, vagy tett félre az ablakot, hogy később kéznél egyen az infó.
  • Nyisd meg a registry editort (Run / regedit).
  • Nyisd ki az alábbi ágat: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Enum \ USB \ <VID-PID>
  • Ezen belül még több kulcs (ág) lehet. Nm vagyok biztos benne, de úgy tűnik, hogy mindegyik egy USB portomnak felel meg, amelybe már legalább egyszer bedugtam a kormányt. A következő műveleteket MINDEGYIKEN el kell végezni.
  • Nyisd ki az egyiket és jelöld ki benne a "Device parameters" kulcsot.
  • A jobboldali listában szereplő változók értékeit 0-ba ell állítani (letiltani): AllowIdleIrpInD3, EnhancedPowerManagementEnabled, SelectiveSuspendEnabled
  • Registy editor és Device manager bezására és a számítógép újraindítása.