FSX ÉS WINDOWS 8.1Az FSX sajnálatos módon instabil Windows 8 környezetben. Aki nem teheti meg, hogy továbbra is Windows 7-et használjon, annak be kell vetnie bizonyos trükköket, hogy használni tudja a szimuátort. Még én is csak a tesztek közepén tartok, de megosztanám a tapasztalataimat. A magyarázatokhoz képek is tartoznak.
Véletlenszerű elszállásőkAz FSX nem igazán kompatibilis a Windows 8 operációs rendszerrel. Viszont A Win 8.1 elég jól tud visszafele kompatibilis lenni, ha beállítjuk az adott programra a kívánt emulációt. Az FSX könyvtárban jobb egérgombbal kattanjunk az fsx.exe programra és válasszuk a Properties (Tulajdonságok) menüpontot. A megjelenő ablakban a Compatibility fülön lehet kérni, hogy a rendszer tesztelje le, hogy milyen kompatibilitási beállítást ajánl (Run compatibility troubleshooter). "Windows Vista (Service Pack 2)" fog ajánlani. Ezt állítsuk be az ablak közepén levő kompatibilitási ablakba és ne felejtsük a pipát is betenni, hogy használja is a beállítást. Ezen kívül alul állítsuk be, hogy a program adminisztrátor jogosultsággal fusson.
Az elszállások zöme a Windows Event Viewer log szerint az UIAutomationCore.dll kódhoz kapcsolódik. Ez egy ismert probléma és a kompatibilitással kapcsolatos. Ez a DLL a felhasználói interfész programozásában játszik szerepet. A legjobb megoldás, ha letöltjük a DLL Vista vverzióját és betesszük az FSX gyökér könyvtárába. A DLL megfelelő verziója innen tölthető le:
http://dll2u.com/dll/UIAutomationCore.dll/6668/. Mellékelek egy képet a DLL fájl tulajdonság lapjáról is.
Lefagyó Joystick / YokeMásik jelenség, hogy használat közben egyszercsak elkezd nem reagálni a rendszer a yoke/joystick műveletekre. Ez valószínűleg a Windows 8.1 áramtakarékossági (power management) beálltásának következménye. A Win 8.1 az USB portokat egy idő után alvó állapotba helyezi, ha nem észlel rajta műveleteket. Bizonyos eszközök még nem kommunikálnak megfelelően, ezért a rendszer a portot egy idő után kikapcsolhatja. Ha meghajtó frissítés nem segít, akkor ezt a takarékossági módot kell kikapcsolni. USB port szinten ezt csak bonyolult módon a registryben lehet megtenni. Most találtam egy tisztábbnak tűnő módszert, de még nem teszteltem. Ez kikapcsolja minden USB porton ezt a takarékos üzmmódot. Hogy jobban kontrollálhassam az áram fogyasztást, ezért létrehoztam a Control Panel /Power Options oldalon egy új energiatakarékossági sémát Flight Simulator néven és ezen tiltottam le az USB portok kikapcsolását. Képet mellékelek. Akit érdekel a dolog technikai háttere, annak itt van az MS infó oldal:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/2900614/en-us. Ennek alapján megpróbálhatja egyedileg is letiltani az energiatakarékossági beállítást.
Most végeztem egy hoszabb tesztrepülést, és a fentebbi beállítások ellenére egyszer csak elkezdett röviden bolondozni a Yoke, aztán megszűnt működni.
Folyt. köv...